Over clysma

Een clysma is een plastic zak of bak, waarin ongeveer 2 liter water in kan. Hieraan zit een slang, waar een canule (smal uiteinde met kraantje) aan zit, waarmee je het water via de anus in de darmen kan laten lopen. Zo’n darmspoeling weekt oude ontlasting en afvalstoffen los van de darmwand, wat vooral reinigend is voor de dikke darm.

Doe 1 liter lichaamswarm water (dus niet te koud en niet te warm) in het apparaat.
Laat eerst wat water door de slang lopen (lucht eruit) en hang het dan op aan een haakje op schouderhoogte aangebracht in de wc of badkamer. Liefst in een verwarmde ruimte met een dikke handdoek op de grond en sokken aan (anders teveel afkoeling).
Dan op de grond (met ont- bloot onderlijf) in knie, elleboog of gehurkte houdingen het mondstuk (van de slang) ongeveer 2 a 3 cm in de anus brengen, niet verder!
(Mondstuk zit gauw tegen de binnenwand van de darm aan en het water loopt dan niet).
Op het mondstuk is van tevoren vaseline, crème of olie aangebracht (glijdt beter), rondom het tuitje niet op de opening.

Neem de eerste keer niet meer dan 300-600 cc water, want de darmen zullen nog veel ontlasting bevatten. Zodra de aandrang komt ren je naar de wc.
Als de ontlasting eruit is dan een tweede ronde, ditmaal van bv.1-2 liter.
Weer dezelfde procedure.

NB. Komt er de eerste keer niets uit dan geen tweede keer proberen.
Mocht je bij het inlopen buikpijn krijgen, dan direct stoppen.

De darmreiniging kan in het begin elke maand gedurende 3 reinigings-dagen gedaan worden. Het maakt niet uit wanneer, maximaal 3 maal achter elkaar.
Je eet dan heel sober (bv.’s morgens fruit en ‘s middags alleen rijst/groente, terwijl er ‘s avonds bijna niets gegeten wordt). Wel veel drinken: geen koffie, thee, chocoladedrank, bamboe, groene thee of rooibosthee. Wel 2 of meer liters water en kruidenthee’s (de laatste zonder senna of vuilboom/ frangula!)

NB. Bij alle andere stoornissen eerst een arts consulteren!
Vooral bij buikpijn c.q. krampen, darmbloeding, recente buikoperatie, divertikels,
acute aambeien, frissuur etc. is het nemen van een clysma taboe.

Een clysma-apparaat is voor persoonlijk gebruik.”Uitlenen” aan anderen verhoogt het gevaar van infecties.

Ademhalingsoefening bij het nemen van een clysma
Je kunt er nog een ademhalingsoefening erbij doen (hoeft niet). Terwijl het water binnenloopt elke uitademing in zijn laagste punt even een paar ogenblikken vasthouden(dus niet ademen, daardoor ontstaat een “negatieve druk” in de buik met spontaan “binnenzuigen” van water, dat daardoor ook hogere gedeelten van de dikke darm bereikt). Zit het water erin, eventueel de buik zachtjes masseren (cirkelbeweging met de klok mee). Nu elke inademing even in zijn hoogstepunt een paar momenten vasthouden. Dit bevordert de peristaltische reflex, waardoor ontlasting gemakkelijker en vollediger naar buiten zal komen. Het ademen steeds door de neus.

De bovengenoemde buikmassage kan ook los van het clysma dagelijks gedaan worden. Je ligt ontspannen op je bed en maakt zachte roterende strijkbewegingen (hoe subtieler, hoe dieper de werking) kloksgewijs over de buik (100x, maximaal 5 minuten).
Belangrijk bij opstipatie. Effect op langere termijn merkbaar.

Praktijkadres:
Hofstedestraat 71A
3022 RD Rotterdam
T. +31 6 43 00 50 97

Bedrijfsgegevens:
Hayru Chinese Guasha Therapie
KVK. 53367669
IBAN. NL81 ABNA 0806 5023 04